úterý 27. června 2017

RECEPT: Bezinkový sirup

Bezinky už kvetou v plném proudu a my jsme nemohli vynechat náš loňský oblíbený nápoj. Minulý rok jsme doma poprvé vyzkoušeli uvařit náš vlastní bezinkový sirup a ačkoliv ho bylo více než 10 litrů, jen se po něm zaprášilo a na zimu už nám nic nezbylo. Bylo tedy jasné, že tohle léto opět nesmí chybět. Já sirup nejradši míchám s vychlazenou perlivou vodou a přihodím pár lístků čerstvé máty ze zahrádky.





ingredience: 
(1 dávka = 3 litry sirupu)
40 květů bezinek
2 l vody
2 kg cukru
3 - 4 citrony
1 lžička kyseliny citronové
 




 

postup:
Nejdříve vaříme vodu spolu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout v pokojové teplotě, přidáme očištěné květy a citróny, které jsou nakrájené na kolečka.

V tomto stavu necháme louhovat 2 - 3 dny. Každý den směs mícháme a promačkáváme, aby citróny pustily co nejvíce šťávy. Můžeme také přidat kyselinu citrónovou.
 
Po 3 dnech výluh přecedíme nejdříve přes síto, poté přes plátýnko a začneme vařit. Jakmile zaznamenáme první známky varu, vypneme vařič a začneme plnit připravené láhve až po okraj. Ty okamžitě zavřeme a položíme na bok, aby se sirup sterilizoval a vydržel několik let. 


Sirup je nejlepší nechat pár měsíců odležet, ale u nás doma to nikdo nevydrží, a celé léto se pije s chlazenou vodou, mátou a citrónem.

Mějte krásné úterý a nový článek čekejte už tento čtvrtek!

INSTAGRAM         FACEBOOK        TUMBLR

Vaše Luci
Canon eos 70D, Canon 50 mm/f 1,8

4 komentáře :

  1. Bezinkový sirup dělá moje babička a miluju ho. :) Já osobně jsem ho ale zatím ještě nedělala. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je hlavní kuchařem bezinkových sirupů děda, já jenom asistuju a učím se :)

      Vymazat
  2. Taky jsem ho letos dělala a chystám článek. Je výborný!
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se těším, až si přečtu, jak ho děláš ty! :)

      Vymazat

Děkuju za každý komentář :)