ingredience:
(1 dávka = 3 litry sirupu)
40 květů bezinek
2 l vody
2 kg cukru
3 - 4 citrony
1 lžička kyseliny citronové
postup:
Nejdříve vaříme vodu spolu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout v pokojové teplotě, přidáme očištěné květy a citróny, které jsou nakrájené na kolečka.
V tomto stavu necháme louhovat 2 - 3 dny. Každý den směs mícháme a promačkáváme, aby citróny pustily co nejvíce šťávy. Můžeme také přidat kyselinu citrónovou.
Po 3 dnech výluh přecedíme nejdříve přes síto, poté přes plátýnko a začneme vařit. Jakmile zaznamenáme první známky varu, vypneme vařič a začneme plnit připravené láhve až po okraj. Ty okamžitě zavřeme a položíme na bok, aby se sirup sterilizoval a vydržel několik let.
Sirup je nejlepší nechat pár měsíců odležet, ale u nás doma to nikdo nevydrží, a celé léto se pije s chlazenou vodou, mátou a citrónem.
Mějte krásné úterý a nový článek čekejte už tento čtvrtek!
Vaše Luci
Canon eos 70D, Canon 50 mm/f 1,8
Bezinkový sirup dělá moje babička a miluju ho. :) Já osobně jsem ho ale zatím ještě nedělala. :)
OdpovědětVymazatFind joy in the ordinary
U nás je hlavní kuchařem bezinkových sirupů děda, já jenom asistuju a učím se :)
VymazatTaky jsem ho letos dělala a chystám článek. Je výborný!
OdpovědětVymazatwww.jdeocestu.blogspot.cz
Tak to se těším, až si přečtu, jak ho děláš ty! :)
Vymazat